Riscurile utilizarii pompelor de san second hand

Practica reutilizarii pompelor “single user” poate fi periculoasa pentru ca anumite organisme purtatoare de boli pot fi prezente in laptele unei mame infectate. Pe langa aceasta, daca o femeie a folosit pompa pe timpul cat a suferit o leziune la sfarcuri ca urmare a suptului sugarului, poate sa intervina chiar o contaminare a sangelui acesteia.

Majoritatea pompelor “single user” au o diafragma interna care nu poate fi inlaturata si curatata sau inlocuita. Pe langa aceasta, chiar daca va cumparati un kit nou (partile care au legatura cu sanii si laptele), este posibil ca agentii patogeni transmisibili pe calea aerului sau stropi marunti de lapte care nu sunt vizibili cu ochiul liber sa patrunda in partea electrica a pompei si sa contamineze utilizatorii ulteriori. Majoritatea pompelor “single user” sunt “open system” – sistem deschis, si nu au nici o bariera de protectie pentru a preveni contaminarea viitoarelor utilizatoare, pur si simplu pentru ca produsul a fost gandit pentru a fi cumparat o singura data si a nu fi revandut din simple calcule de profit: un utilizator nou, o pompa noua achizitionata.
Multe dintre bolile care pot fi intalnite in laptele femeilor infectate sunt foarte serioase sau pun chiar viata in pericol. Virusii patogeni precum HIV, hepatita, citomegalovirus si altii pot fi intalniti in laptele femeilor infectate. Ceea ce este si mai dureros este faptul ca aceste boli, de cele mai multe ori trec nedetectate pe perioade foarte lungi de timp, astfel, cu toate ca utilizatoarea anterioara e de incredere si doreste sa va impartaseasca despre starea ei de sanatate, s-ar putea sa nu stie ca ea sau partenerul ei sunt purtatori.

Cu toate acestea, nu exista cazuri documentate de mame sau bebelusi infectati printr-o pompa “second-hand”, dar nu cred ca utilizarea unei pompe “single user” de catre mai multe mamici, merita asumarea vreunui risc, oricat ar fi el de mic si neinsemnat.

Alte ciuperci foarte greu de indepartat cum ar fi candidoza, pot fi si ele intalnite si transmise. Infectia Yeast este foarte incapatanata si poate ramane pe suprafete pe perioade lungi de timp.

Consumatorii si cadrele medicale nu se gandesc niciodata sa refoloseasca alte echipamente medicale cum ar fi seringile, mastile de oxigen, catetere, care intra in contact direct cu lichidele organismului uman.

Pompele destinate inchirierii sunt singurele pompe sigure 100% de a fi folosite de mai multe utilizatoare, pentru ca acestea sunt facute pentru a nu permite contaminarea sub nicio forma. Pompele destinate inchirierii sunt asa numite “closed system”- sistem inchis, adica este imposibil ca factorii patogeni sa patrunda in motor sau in interiorul carcasei pompei. Consideram ca este cel mai bine sa descurajam folosirea pompelor de san second-hand.