Sfaturi pentru alegerea corectă a cupelor colectoare

Dacă utilizați o pompă pentru a extrage lapte pentru bebelușul tău, este foarte important să aveți cupele colectoare corect atașate. Cupa colectoare este parte a kitului de pompare care se potrivește direct pe biberon și formează un sigiliu in jurul areolei (partea întunecată a sânului). Cupa colectoare funcționează prin crearea unui vacuum, care atrage ușor mamelonul în tunelul cupei – la fel ca și copilul tăul. O cupă corect montată va face pomparea confortabilă și permite pompei să elimine cât mai mult din lapte posibil de fiecare dată când pompează.

Cupele colectoare sunt disponibile în diferite dimensiuni în funcție de producător: mărimea standard variază între 24mm și 28 mm, dar sunt pot fi cumpărate cupe cu dimensiuni cuprinse între 20 și 36 mm. Este aproape imposibil de spus care dimensiune a cupei se potrivește cel mai bine, fără a urmări mișcarea mamelonului in timpul de pompării. Următoarele sfaturi te vor ajuta să determini dacă o altă dimensiune a cupei decât cea standard ar fi potrivită pentru tine.

  1. Mamelonul este centrat și se mișcă liber.
  2. Areola este trasă foarte puțin sau deloc în tunelul cupei colectoare.
  3. Mișcarea sânului este ușoară și ritmică la fiecare ciclu al pompei.
  4. Când folosiți pompa vă simțiți confortabil și nu simțiți durere.
  5. Colectează laptele foarte bine. Sânul ar trebui să se simtă moale după fiecare sesiune de pompare.

 

O cupă colectoare incorect poziționată poate afecta modul în care sânii tăi sunt goliți și duce la probleme legate de  fluxul de lapte. În timpul pompării, laptele curge din sân datorită vidului pompei și de expresia reflexă a laptelui.

Cu toate acestea, chiar dacă ai cupa potrivită și o expresie reflexă puternică, poziționarea incorectă a acesteia nu-ți va permite o golire bună a sânului, deoarece cupa sugrumă canalele mici ce transportă laptele din interiorul mamelonului.

În mod normal, aceste canale se dilată atunci când exprimați lapte, astfel încât acesta poate curge din sâni rapid și ușor. Dacă canalele sunt presate de o cupă prea mică sau nu sunt golite de o cupă prea mare, laptele rămâne în sân.

În cele din urmă, această mulgere incompletă poate duce la canale înfundate, mastită, și probleme cu producția de lapte. Poți observa o angorjare persistentă a sânului/sânilor, noduli mici sau zone întărite în piept, iar sânul/sânii par că nu se golesc niciodată.

Dacă te confrunți cu o sensibilitate crescută pe suprafața mamelonului sau ai probleme cu golirea sânilor, pomparea va fi cu siguranță îmbunătățită cu cupe de dimensiune diferită. Uneori, este posibil să simți disconfort la baza mamelonului ca urmare a frecării dintre țesutul mamar și tunelul cupei. Utilizarea unui lubrifiant pe bază de Lanolină poate fi benefic.

Ghid cupe colectoare